Valkuilen Studiekeuze

Ieder mens heeft de neiging zijn eigen (studie)keuze proces moeilijker te maken dan het in werkelijkheid is. Dat plegen we dan ‘ valkuilen’ te noemen en hieronder noemen we een aantal veel voorkomende valkuilen bij de studiekeuze op.

Alles met het verstand willen afwegen
Kiezen voor een studie doe je niet door alleen maar rationeel de voor- en nadelen op een rij te zetten. Je onderbuik gevoel (” dit voelt gewoon goed aan, ik kan het niet in woorden omschrijven” ) of wat velen omschrijven als ” mijn hart volgen, dat doe ik nu” geeft al aan dat er niet-rationele processen een rol spelen bij je studiekeuze.

Luister dus vooral ook naar je hart en voel eens in je lichaam als je een aantal studies tegen elkaar afweegt.

De perfecte keuze willen maken
Dit sluit goed aan bij het voorgaande verhaal. De perfecte keuze bestaat niet. Je kunt niet alle voors- en tegens afwegen en dan zeggen ” dit is de perfecte keuze”.

Hoe goed je je namelijk ook in een studie verdiept hebt, je zult altijd merken dat het in de praktijk toch anders uitpakt. Niet alleen de studie kan op onderdelen tegenvallen maar ook je woonomgeving of b.v. zoiets simpels als de reistijd naar je studie.

Ben jij een perfectionist? Houd er dan rekening mee dat dat een valkuil kan zijn tijdens je studiekeuze traject.

Doen wat je ouders willen
Het is niet helder hoeveel leerlingen datgene gaan studeren wat hun ouders goed voor hen vinden. We komen ze echter in de praktijk toch geregeld tegen. Pa of moe  is advocaat of leraar en vindt dat zo’n geweldig beroep dat het voor zoon of dochter toch ook een logische keuze is…

Sta goed stil bij jezelf. Is wat je ouders zeggen inderdaad waar? Past dat beroep wel bij jou? Ga terug naar wie je bent en wat je kunt en beoordeel dan of het beroep dat je ouders voor je in gedachten hebben echt bij je past.

Geplaatst op door RalphDisclaimer | Algemene voorwaarden | Ontwikkeling